Welkom
Inloggen

Fokken met kortsnuitige honden

Er zijn nieuwe regels en handhavingscriteria opgesteld door de overheid voor het fokken met kortsnuitige honden. Het doel hiervan is om toe te werken naar gezonde ouderdieren en pups. Dit houdt onder andere in dat je als fokker moet kunnen aantonen dat er geen aanwijzingen zijn voor ademhalingsproblemen, specifieke oogproblemen of gebitsproblemen bij de ouderdieren. Vraag hier naar bij je dierenarts wanneer je overweegt een kortsnuitige hond te kopen.

Alle kortsnuitige honden moeten goed of voldoende scoren op 6 handhavingscriteria uit het rapport 'Fokken met kortsnuitige honden':

 • een normaal ademgeluid in rust
 • open neusopeningen
 • een relatieve neusverkorting die groter of gelijk is aan 0,5
 • geen neusplooi
 • geen zichtbaar oogwit
 • volledige sluiting van de ogen bij opwekken ooglidreflex

De gezondheid van de ouderdieren (/ouders van de pups) kan worden gecontroleerd door de dierenarts. Hierbij moet het scoreformulier voor de zes handhavingscriteria worden gebruikt. Hierdoor wordt voorkomen dat er wordt gefokt met honden met ernstige schedel- en snuitafwijkingen.

De hond kan in de score ‘goed’, ‘voldoende’ of ‘onvoldoende’ krijgen. De dierenarts bepaalt in het geval van een ‘voldoende’ score of hij/zij aanbeveelt om de hond wel of niet in te zetten voor de fok. Hierbij kijkt de dierenarts ook naar de algemene fysieke conditie van de hond, en of de hond in staat lijkt om zonder een geplande keizersnede te bevallen.

Handhaving fokken met kortsnuitige honden door PuppyPlaats

Bij PuppyPlaats staat dierenwelzijn op nummer één en daarom vinden we het erg belangrijk om de opgelegde handhavingscriteria te waarborgen. Bij het plaatsen van een nestje puppy's informeren we elke fokker van de vernieuwde wetgeving en vragen we de advertentie te verwijderen mocht de fokker niet voldoen aan de richtlijnen. Bij een dekreu van een kortsnuitig ras zullen we vragen naar een verklaring van goedkeuring door dedierenarts. Hiervoor accepteren wij alleen een dierenartsenverklaring op basis van de zes beoordelingscriteria.

Deze regels gelden voor het fokken met kortsnuitige honden van de volgende rassen, of kruisingen van deze rassen:

 1. Affenpinscher
 2. Boston Terriër
 3. Engelse Bulldog
 4. Franse Bulldog
 5. Griffon Belge
 6. Griffon Bruxellois
 7. Petit Brabançon
 8. Japanse Spaniel
 9. King Charles Spaniel
 10. Mopshond
 11. Pekingees
 12. Shih Tzu

Meer informatie vind je onder andere hier op de website van de NVWA.

Als je meer hulp nodig hebt

Als dit artikel je vraag niet beantwoordt, kun je natuurlijk contact met ons opnemen door op de onderstaande knop te klikken:

Contact 

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.