Welkom
Inloggen

Veelvoorkomende valkuilen en oplichterij vermijden

 1. Koop nooit een dier dat je niet in het echt hebt gezien

  De overgrote meerderheid van de oplichtingspraktijken met betrekking tot het kopen van een huisdier of iets anders via het internet bestaan uit verschillende methoden om de potentiële koper van zijn geld te beroven zonder ooit het dier te overhandigen dat zogenaamd te koop wordt aangeboden. Er zijn verschillende geloofwaardige redenen die louche verkopers zullen gebruiken om te proberen een koper van zijn geld te beroven.

  Deze oplichtingspraktijken worden steeds ingewikkelder en slinkser, en kunnen heel echt lijken. Let op wanneer de eigenaar beweert dat hij het land uit is of dat hij een dier met een hoge waarde snel moet verkopen en daarom akkoord gaat met een bedrag dat ver onder de marktprijs ligt als je onmiddellijk betaalt of een aanbetaling doet voordat je het dier gaat bezichtigen.

  Trap ook nooit in de beweringen van een verkoper die vraagt om online betaling om een ongeboren puppy of jonge puppy uit een nest te reserveren voordat je het nest of de moeder heeft bekeken.

 2. Controleer altijd van wie je koopt

  Zelfs als je een te koop staand dier kunt bekijken en dus kunt vaststellen dat het dier bestaat en is zoals beschreven, hoe kunt je er dan zeker van zijn dat de persoon die het dier verkoopt ook de echte eigenaar is? Vraag om een identiteitsbewijs van de verkoper, zelfs als je hem thuis bezoekt.

  Het spreekt voor zich dat je een potentiële verkoper en zijn dier nooit in een café, park of andere openbare plaats moet ontmoeten!

 3. Maak nooit geld over voor een aanbetaling zonder de verkoper te hebben ontmoet

  Zorg ervoor dat transacties, zoals het betalen van een aanbetaling of de volledige aankoopprijs voor een dier, face-to-face worden gedaan. Dit ongeacht of je betaalt met een cheque, contant geld of bankoverschrijving. Gebruik nooit diensten zoals Paypal of Western Union overschrijving om een betaling voor een huisdier te doen.

  Een van de populairste oplichtingspraktijken bij het kopen van een huisdier is dat een verkoper je vraagt om online een aanbetaling te doen voordat je de puppy of een ander huisdier hebt gezien.

  Stuur nooit online geld (zelfs geen kleine aanbetaling) naar iemand die je niet kent. Zelfs als je geld via een bankoverschrijving stuurt, zullen de meeste banken niet in staat zijn om het geld aan je terug te geven, of om te traceren waar dat geld is gebleven.

 4. Zorg er altijd voor dat je ontvangstbewijzen krijgt voor gedane betalingen

  Zorg ervoor dat je altijd begeleidend papierwerk ontvangt, zoals een verklaring dat je een aanbetaling hebt gedaan om je toekomstige huisdier veilig te stellen en dat het dier, in afwachting van volledige betaling, aan jou toebehoort en niet tussentijds aan iemand anders zal worden verkocht.

  Als je een borgsom betaalt, zorg er dan ook voor dat duidelijk is vastgelegd onder welke omstandigheden de borgsom aan jou moet worden terugbetaald als de aankoop niet doorgaat. Veel verkopers van gezelschapsdieren bieden geen terugbetaling van de aanbetaling als je van gedachten verandert of de verkoop niet door kan laten gaan.

 5. Zorg altijd voor het juiste papierwerk 

  Zorg ervoor dat je alle documentatie ontvangt wanneer je voor het huisdier betaalt en voordat je het mee naar huis neemt, bijvoorbeeld documentatie over de microchip, stamboom (als je een hond of puppy met stamboom koopt), inentingsgegevens enz.

  Veel gewetenloze verkopers zullen smoesjes verzinnen waarom ze de documentatie niet bij de hand hebben en zullen aanbieden om deze documentatie na de verkoop naar je op te sturen. Het is illegaal om een hond zonder microchip en registratie te verkopen in het Nederland, dus ze moeten in staat zijn om bewijs hiervan te leveren.

 6. Koop niet impulsief

  Onthoud dat je eigen instinct het belangrijkste instrument is om oplichterij en valkuilen bij de aanschaf van een huisdier te vermijden. Als iets verkeerd aanvoelt, is dat waarschijnlijk ook zo! Zelfs als je niet precies weet waarom het niet goed voelt, loop dan weg en koop bij een andere verkoper, winkel of fokker.

  Gewetenloze mensen zullen heel wat moeite doen om nietsvermoedende mensen hun geld afhandig te maken, en je zult niet altijd in staat zijn de intentie of het addertje onder het gras te herkennen wanneer iets niet goed aanvoelt.

Als je meer hulp nodig hebt

Als dit artikel je vraag niet beantwoordt, kun je natuurlijk contact met ons opnemen door op de onderstaande knop te klikken:

Contact 

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.