Welkom
Inloggen

Het tegengaan van import van puppy's

De verkoop van geïmporteerde puppy's is niet toegestaan op PuppyPlaats. Het is niet in het belang van het dierenwelzijn om puppy's over lange afstanden te vervoeren vanuit landen waar geen strikte voorschriften gelden voor grootschalige fokkerij. Bovendien kunnen geïmporteerde puppy's te maken hebben met een reeks gezondheids- en gedragsproblemen als gevolg van het feit dat ze niet gesocialiseerd zijn en gehuisvest zijn in omstandigheden die niet voldoen aan de normen van binnenlandse Nederlandse fokkers.

Hoe mogelijk geïmporteerde puppy's te identificeren

PuppyPlaats staat niet toe dat geïmporteerde puppy's worden verkocht op het platform en ons Trust & Safety-team ziet daar strikt op toe. We weigeren een groot aantal van de advertenties op PuppyPlaats en als onderdeel van onze inspanningen kennen we de veelvoorkomende signalen van mogelijk geïmporteerde puppy's:

Kan de puppy samen met de moeder worden bekeken?

  • De adverteerder moet jou ALTIJD de puppy's met hun moeder laten zien. Het niet kunnen laten zien van de moeder van de puppy's is een teken dat de puppy's niet door de adverteerder zijn gefokt en mogelijk zijn geïmporteerd. Als de adverteerder excuses maakt waarom je de moeder van de puppy niet kunt zien, loop dan weg.
  • Vraag hoeveel nestjes de moeder heeft gehad en hoe oud ze is, ze moet minimaal 1,5 jaar oud zijn. Vraag naar haar temperament. Vraag of de ouders gezondheidsproblemen hebben en of ze zijn getest op veelvoorkomende gezondheidsproblemen die bekend zijn in hun ras. De adverteerder moet bereid zijn je alles te vertellen over de ouders van de puppy's.

Is de puppy/hond gechipt?

  • Het is wettelijk verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. De hond moet ook een paspoort hebben. Je weet zo meer van de geschiedenis van het dier. Je kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad. Verkopers die honden verkopen zonder paspoort, chip en registratie houden zich niet aan de wet.
  • De fokker is verantwoordelijk voor het chippen van de puppy's en moet eerst hun gegevens in de microchipdatabase laten registreren. Controleer of je de microchipdocumentatie met chipnummer heeft ontvangen VOORDAT je de hond of puppy mee naar huis neemt en regel vervolgens de overdracht van de microchip op je eigen naam.
  • De microchip moet op de naam van de eigenaar worden geregistreerd, anders kan er sprake zijn van verkoop door derden.

Controleer de gezondheid van de puppy of hond

  • Vraag of de gezondheid van de puppy is gecontroleerd door een dierenarts. Zorg er dan voor dat je hiervoor bewijs krijgt in de vorm van dierenartsgegevens. Je kunt de dierenarts eventueel zelf bellen om dit te bevestigen.

Controleer de leeftijd van de puppy

  • Fokkers hebben de neiging om hun nest te adverteren al ruim voordat de puppy's kunnen verhuizen. Als er een nest wordt aangeboden waar de puppy's al veel ouder zijn, kan dit een indicatie zijn dat ze zijn geïmporteerd om te verkopen.
  • In Nederland mogen puppy's hun moeder nooit verlaten voordat ze 7 weken oud zijn. Als de puppy's zijn geïmporteerd om te worden verkocht, kan het zijn dat ze hun moeder al te vroeg hebben verlaten.

Veel geïmporteerde rassen

  • Er zijn bepaalde rassen die oververtegenwoordigd zijn in termen van import, waaronder de Dwergkees en extreem kortsnuitige honden zoals de Franse Bulldog en de Mopshond.

Wat je zelf kunt doen

We dringen er bij alle kopers op aan om weerstand te bieden aan de impuls om een puppy te kopen, om hem uit zijn huidige situatie te redden. Als er enige bezorgdheid bestaat over de achtergrond of het welzijn van de puppy, dient de fokker te worden gemeld bij de relevante autoriteiten. Als je een puppy op PuppyPlaats ziet waarvan je vermoedt dat deze is geïmporteerd, meld dit dan aan ons om ons op de hoogte te brengen.

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.