Welcome
Login

Checklist voor het kopen van een hond/puppy

Voordat je contact opneemt met of een bezoek brengt aan de verkoper, dien je ervoor te zorgen dat je deze checklist volledig hebt gelezen. Koop GEEN hond of puppy van de verkoper tenzij je tevreden bent en ze de adviezen op de lijst opvolgen. Als je je zorgen maakt, meld deze dan aan ons (bekijk hier hoe).

 • Doe onderzoek

  Het nemen van een hond of puppy is een grote stap, dus zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt over het ras en de tijd die nodig is om voor de hond te zorgen. Je kunt hier onze uitgebreide informatie voor potentiële nieuwe hondenbezitters lezen. Lees ook onze informatie over hondenrassen.

 • Bevestig dat de verkoper oprecht is

  Je dient dit te verifiëren door een afspraak te maken om de hond of puppy bij de verkoper thuis te bezoeken, als ze excuses maken of proberen om geld of een aanbetaling te vragen zonder de hond bij hen thuis te bezoeken, of als de adverteerder probeert je de puppy's te laten ontmoeten op een andere locatie dan hun eigen huis, stem hier dan alsjeblieft niet mee in. Betaal NOOIT voor een hond of stuur NOOIT geld als aanbetaling zonder de hond van tevoren bij hem thuis te hebben bezocht en gezien. Lees ons artikel over het vermijden van mogelijke oplichting. PuppyPlaats controleert niet of alle verkopers oprecht zijn, dus je moet ervoor zorgen dat jede adverteerder thuis bezoekt om dit zelf te bevestigen. Als je niet zeker weet of de adverteerder oprecht is, kun je dit aan ons melden.

 • Kunnen de puppy's samen met hun moeder bekeken worden?

  De verkoper moet je ALTIJD de puppy's met hun moeder laten zien, en in bepaalde omstandigheden ook de vader van de puppy's. Het niet kunnen laten zien van de moeder van de puppy's is een teken dat de puppy's niet door de adverteerder zijn gefokt en mogelijk zijn geïmporteerd. Als de adverteerder smoesjes verzint waarom je de moeder van de puppy's niet kunt zien, loop dan weg en meld dit aan ons. Puppyplaats staat de verkoop van puppy's door derden niet toe. Alle geadverteerde nesten met puppy's MOETEN door de verkoper zijn gefokt.
 • Is de puppy ouder dan 8 weken?

  Puppy's moeten minimaal 8 weken oud zijn voordat ze hun moeder kunnen verlaten. Sommige verkopers zullen hun puppy's zelfs langer houden voordat ze ze naar een nieuw huis laten gaan.
 • Is de puppy/hond gechipt?

  Sinds 2013 is het wettelijk verplicht dat alle honden ouder dan 7 weken worden gechipt en geregistreerd staan bij een aangewezen portaal. Tevens is het verplicht dat honden die na 1 november 2021 worden geboren een EU-paspoort hebben en een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN). Vraag naar het UBN-nummer wanneer je een hond koopt. De fokker is verantwoordelijk voor het chippen van de puppy's en moet eerst hun gegevens in de microchipdatabase laten registreren. Controleer of je de microchipdocumentatie met chipnummer hebt ontvangen VOORDAT je de hond of puppy mee naar huis neemt en regel dan de overdracht van de microchip op je eigen naam (zie meer informatie hieronder).
 • Check de gezondheid van de hond of puppy

  Het kan voor de gemiddelde persoon moeilijk zijn om te controleren of een hond of puppy gezond is of niet. Als je besluit de puppy te kopen, zorg er dan voor dat de verkoper ermee instemt dat je de puppy naar een dierenarts naar keuze kunt brengen voor een gezondheidscontrole en de puppy binnen 48 uur kunt terugbrengen voor een volledige terugbetaling als er gezondheidsproblemen worden geconstateerd. Als de gezondheid van de puppy al is gecontroleerd door een dierenarts, zorg er dan voor dat je hiervan bewijs krijgt met de dierenartsgegevens. Je kunt contact opnemen met de dierenarts om de gezondheidscontrole te bevestigen.
 • Is de hond of puppy gevaccineerd?

  Puppy's krijgen drie vaccinaties, de eerste rond de leeftijd van 6 weken, de tweede twee weken later op de leeftijd van ongeveer 8 weken en de laatste op de leeftijd van 12 weken. Oudere honden hebben af en toe een herhalingsvaccinatie nodig, zoals aanbevolen door je dierenarts. Vraag de fokker welke vaccinaties de puppy heeft gehad en zo niet, waarom niet. Puppy's moeten op zijn minst de eerste vaccinaties hebben gehad voordat ze vertrekken. Als de verkoper nog niet met de vaccinaties is begonnen, is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de puppy beide vaccinaties krijgt (zie meer info hieronder).
 • Zijn de puppy's behandeld tegen wormen en vlooien?

  Gangbaar is dat een puppy op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd wordt. Als het goed is doet de fokker dit. Vraag na of de puppy regelmatig ontwormd is.

 • Stel vragen over de ouders van de puppy's

  Vraag hoeveel nesten de moeder heeft gehad en hoe oud ze is. Ze moet minimaal 1,5 jaar oud zijn. Vraag ook naar haar karakter. Vraag of de ouders gezondheidsproblemen hebben en of ze zijn getest op veelvoorkomende gezondheidsproblemen die voorkomen binnen het ras. De verkoper zou bereid moeten zijn je alles te vertellen over de ouders van de puppy's.
 • Is de hond/puppy ingeschreven bij de Raad van Beheer?

  Als dat zo is, controleer dan of je de juiste documenten van de Raad van Beheer heeft gekregen VOORDAT je besluit de hond mee naar huis te nemen. Het kan ook de moeite waard zijn om contact op te nemen met de Raad van Beheer om te controleren of de verstrekte informatie correct is. 

 • Zijn de puppy's gesocialiseerd?

  Zorg ervoor dat de puppy's van jongs af aan gesocialiseerd zijn en in een huiselijke omgeving zijn opgegroeid samen met hun nestgenoten en gewend zijn aan mensen, kinderen en het algemene gezinsleven. Puppy's die niet in een huiselijke omgeving zijn grootgebracht, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen, karakterproblemen hebben, moeilijk zindelijk worden en moeite hebben om zich aan te passen aan het gezinsleven.

Je kunt voor meer informatie ons advies lezen voor dat je een hond koopt.

Advies over het chippen van een hond/puppy

Het chippen van een hond is het proces van het implanteren van een chip onder de huid van de hond en het registreren van de gegevens van de eigenaar in een nationale database, zodat de eigenaar van de hond kan worden getraceerd.

Sinds 2013 is het verplicht dat alle honden worden gechipt voordat ze 7 weken oud zijn. Puppy's MOETEN worden gechipt voordat ze worden verkocht en de fokker moet de eerste persoon zijn wiens gegevens op de microchip zijn geregistreerd.

Informeer bij de verkoper over de microchipstatus van de puppy, of dit al is uitgevoerd en zo niet, wanneer dit gebeurt.

Je MOET ervoor zorgen dat je de microchipdocumentatie ontvangt en controleert of deze echt is VOORDAT je de hond of puppy mee naar huis neemt.

Zodra het eigendom van het huisdier formeel op jou is overgedragen, moet je ervoor zorgen dat je binnen 14 dagen contact opneemt met het microchipbedrijf om je gegevens als geregistreerde houder van het dier bij te werken. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete tot € 19.500.

Lees meer advies over de nieuwe regelgeving voor het chippen van honden.

Advies over het vaccineren van een hond/puppy

Alle honden moeten worden gevaccineerd en hun vaccinaties moeten up-to-date worden gehouden. Dit is jouw verantwoordelijkheid als hondenbezitter.

Puppy's moeten drie vaccinaties krijgen, de eerste rond de leeftijd van 6 weken, de tweede twee weken later op de leeftijd van ongeveer 8 weken en de laatste op de leeftijd van 12 weken. Oudere honden hebben af en toe een herhalingsvaccinatie nodig, zoals aanbevolen door je dierenarts.

Als de verkoper de hond/puppy niet heeft ingeënt, is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit meteen wordt gedaan.

Sommige fokkers zullen hun puppy's langer houden en ervoor zorgen dat ze volledig zijn gevaccineerd voordat ze naar een nieuw huis gaan.

Als de verkoper heeft gezegd dat de hond/puppy is ingeënt, zorg er dan voor dat je de papieren van het vaccinatieboekje van de hond ontvangt.

Lees meer advies over vaccinaties voor puppy's.

Laatste advies:
Koop nooit een hond zonder chip en/of Europees paspoort.**

Als je meer hulp nodig hebt

Als dit artikel je vraag niet beantwoordt, kun je natuurlijk contact met ons opnemen door op de onderstaande knop te klikken:

Contact

Did you find it helpful? Yes No

Send feedback
Sorry we couldn't be helpful. Help us improve this article with your feedback.